Hulladékégető tetején síelni

Ha ez minden álmunk, megtehetjük Dániában.

 

By Orf3us - Own work, CC BY-SA 4.0, Link

 

Bjarke Ingels Group (BIG) által tervezett épület Koppenhága iparnegyedében található. Az Amager Bakke (vagy másik nevén CopenHill) nemcsak ipari létesítmény, hanem kikapcsolódást is nyújt a koppenhágaiaknak. 2017 márciusában kezdte meg működését, a látogatók előtt pedig 2019 októberében nyitották meg. Az Amager Bakke (a BIG szerint az egyik legtisztább hulladékégető a világon) 440 ezer tonna szemetet képes átalakítani tiszta energiává, amely 150 ezer háztartás fűtését képes ellátni évente.

 

By Kallerna - Own work, CC BY-SA 4.0, Link

 

Különlegessége, hogy a létesítmény sportolásra is alkalmas. Az épület tetején műsípálya található, amely egész évben használható. Aki nem tud síelni, az is megtalálhatja a számára megfelelő sportolási módot, hiszen a sípálya mellett 490 méter hosszú futásra és túrázásra alkalmas ösvényt is kialakítottak. A tetőkertet, amely ezt az ösvényt övezi, a SLA Architects tervezte. A CopenHill oldalán egy 85 méter magas mászófal is található. 

Az Amager Bakke kéményének tervei között szerepel, hogy képes legyen füstkarikát kibocsátani magából, így emlékeztetik a lakosságot, amikor 250 kilogramm szén-dioxid összegyűlik. A kémény prototípusa már elkészült, a működéséről itt nézhető meg videó.

(Forrás: https://www.dezeen.com/2019/10/08/big-copenhill-power-plant-ski-slope-copenhagen/)

theonlineblog

Kedvtelésből indított blog, amelyen mindenféle témájú bejegyzések megtalálhatóak lesznek. Rendszertelen időközönként kerülnek fel a posztok.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása