Egy nap Klaipėdában
Avagy mit érdemes megnézni

Klaipėda Litvánia legnagyobb kikötővárosa, a Balti-tenger partján helyezkedik el. Gyönyörű elhelyezkedéssel, érdekes épületekkel. Lássuk, mit érdemes megnézni Klaipėda-ban.

 

dsc_0285.JPG

A fenti képen Klaipėda kikötőjének egy része látható, ahol nemcsak teherhajókat fogadnak, hanem kompokat is. Az egyik járat a Klaipėda-Smiltynė útvonalon közlekedik. Smiltynė a Kur-félszigeten van, ahonnan busszal könnyen eljuthatunk Nida-ba, hogy megcsodáljuk a homok dűnéket és a település színes házait. A komp két útvonalon közlekedik. A rövidebb, egyenesen átmegy a túlpartra, miközben a komp útját sirályok kísérik. A másik útirány hosszabb, amely a delfináriumnál köt ki. Innen vissza lehet sétálni a buszhoz vagy belevethetjük magunkat az erdőbe és kirándulhatunk egy jót. Ha ősszel vagyunk ott, akkor akár gombászhatunk is. A kikötő fogad nemzetközi kompokat is, amelyek egyike Kielt és Klaipedát köti össze, a másik útvonal Karlshamn-Klaipeda. Megállnak itt utasszállító hajók is Európa számos szegletéből érkezve.

dsc_1054.JPG

 Érdemes visszafele sétálva a kikötőből az ott lévő régi épületeket megnézni. Visszafele menve beérünk a városközpontba/ óvárosi részbe, ahol megebédelhetünk, este pedig megkóstolhatjuk a jobbnál jobb söröket a pubokban. Két hely nagyon tetszett, az egyik a Faksas (Žvejų g. 2, Klaipėda), amely rock kocsma beütésű, a másik hely a ŽVEJŲ BARAS (Kepėjų g. 10, Klaipėda), amely hangulatos berendezésével, nagyobb belterével és széles sör kínálatával várja a vendégeket. Ha megéheztünk pont útba esik a Katpedėlė étterem, ahová ha hétköznap térünk be, akkor a napi menüből is választhatunk, de a litván konyha különlegességeit is fogyaszthatjuk sok más ínycsiklandó étel mellett. Pizzázni is van lehetőség, bár az egy kicsit messzebb van, az Akropolis bevásárlóközpontban található Charlie Pizza-ban.

dsc_1053.JPG

A fenti képen a távolban már látszik Klaipėda talán legismertebb látnivalója a Meridianas hajó, amely ma étteremként üzemel.

 

dsc_0287.JPG

 A város központjában sétálgatva érdemes a kisebb utcákba is betérni, ugyanis érdekes szobrokat lehet felfedezni, a háztetőn ülő kéményseprőtől kezdve az eléggé morcos macskáig (hivatalos neve: Macska egy úriember arcával). Ezekhez a szobrokhoz általában kötődik valami hiedelem is. Például, ha a macska farkát megfogjuk, akkor a kívánságaink valóra válnak. Ugyancsak a kívánságainkat váltja valóra egy kisegér, ha a fülébe suttogjuk. De ugyanígy valóra váltja a sellő, a kéményseprő. De ha éppen elég szerencsénk van és inkább megszeretnénk gazdagodni a jövőben, arra is van egy szobor, amely Klaipeda központjában a Danės folyónál található egyik épület tövében helyezkedik el. Ez pedig nem más, mint egy zsák, amelyből pénz ömlik ki. Ezeket az érméket kell megérinteni, hogy kívánságunk teljesüljön.

De találhatunk még sárkányt, amely esős időben a száján át vezeti le a vizet a tetőről, vagy félelmetes szellem szobrot, amely éppen kimászik a mólóra. Rengeteg szobor található szerte Klaipeda területén, megtalálásukhoz segítséget nyújt Klaipeda információs oldala.

A város központi tere a Teatro aikštė vagy magyarul a Színház tér, ahol, mint nevéből is kiderül a színház található. A színház erkélyéről mondott beszédet Hitler, amikor bejelentette Klaipėda hozzácsatolását Németországhoz. A színház előtt található Taravos Anikė (Ann from Tharau) szobra, amely egy vers szereplőjét jeleníti meg.  Simon Dach emlékére emelték a szobrot, aki Klaipėda-ban született német költő volt. A költő első látásra beleszeret Ann-be, ám ő már házas volt. Ezt a szerelmet örökíti meg a költemény. A szobrot Alfred Kune készítette 1912-ben. A második világháború alatt a szobor eltűnt, majd 1990-ben állították helyre.

dsc_1048.JPG

dsc_1050.JPG

Történelmi helyszínként megemlíthető a Főposta, amely impozáns vörös téglás épületével emelkedik ki a környezetéből. Az utca, Liepų utca, amelyben elhelyezkedik, régen az utca népszerű volt a gazdag kereskedők és az arisztokrácia körében. Sajnos a város erődítményéből nem maradt sok, de így is érdemes megnézni a helyét, amely a 17-18. században védte a várost.

Ha Klaipėda-ban  járunk érdemes sétálni egyet a tengerparton, ha jó idő van akár meg is lehet mártózni a vízben.

dsc_0299.JPG

Klaipėda-ban érdemes sétálgatni sok érdekes látnivaló van talán még több is, mint, amit itt megemlítettünk. Főleg német építési stílusú házakkal találkozhatunk. Itt is keveredik az új a régivel, amely egy nagyon érdekes látképet eredményez.

dsc_1062.JPG

Klaipėda információ (angol)

Hogyan lehet eljutni Klaipėda-ba? Repülővel: Rigai vagy Palangai reptér (közeli) vagy Vilniusból busszal vagy vonattal.

 

 

 

theonlineblog

Kedvtelésből indított blog, amelyen mindenféle témájú bejegyzések megtalálhatóak lesznek. Rendszertelen időközönként kerülnek fel a posztok.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása